Лична страницата на Крум Лозев. Блог, снимки, мисли
Kik's web blog
"It's not that we gotta do what we do
It's what we know, so to me it ain't nuttin but bein true..."
-- DMX "The Rain"
Статии за 2006-10

Тъй като няма много интересни неща, които да са ми се случили напоследък, мисля че е редно да споделя поне малките глупости, които открих, че съществуват през последнте дни. Първото, което намерих е доста бруталния адрес за поща - EbiSiMaikata.Be (Smile) Доста се зарадвах, тъй като най-малкото може да се забележи влечението ми към abusing от адреса на текущия сайт - DGD-bg. Даже да спомена, че този домейн е спечелен на олимпиада по web development, в Велико Търново през .... (далечната (Smile)) .... 2004 г. май беше .... Както и да е де, но журито останаха потресени от желанието ни да регистрираме домена - ДГД (Smile) Тогава съвсем невинно ние заявихме, че идеята не е - Da Go Duhash, както може ни сте си помислили (и както е де (Smile)), а DGD = Destination Global Domination. Да си се върна на темата. Тази безплатна поща поддържа POP3 и IMAP, което рядко се среща като безплатна услуга (Smile) Другото интересно, което споменах е преоткриване на една отдавна позната балагина в Линукс - опростен графичен интерфейс. След като KDE започна да заена 3-4 Mb swap още при стартиране, и започнах да чакам по минута, за да пусна Firefox или Thunderbird, реших да пратя KDE по дяволите и вече ползвам Xfce. Миграцията между двете се оказа много по-проста отколкото очаквах, а резултата е налице - винаги празен swap и 2-3 секунди зареждане на firefox и всичко останало. Разбира се, за да останете доволни от възможностите на XFCE трябва да понаправите някои нещица преди това. Досега на мен ми се наложи, да:
 • Инсталирам следните пакети:
 • Подреждам менютата, така че да ми харесват
 • Мигрирам към други работни програми
  • Kate: Миграцията е много лесна, тъй като BlueFish е доста напред с материала
  • Музиката изцяло е на XMMS, както и преди, но все пак споменавам
  • Офис - OpenOffice.org-2.0.3 - най-доброто за момента според мен
  • Ktorrent - Засега ползвам Azureus, не че е лош, но търся подходящ заместител
  • Kopete - в използван Instant Messanger се превръща GAIM, със същите функционалности, че даже и нови
 • Обърнете внимание, колко по-бързо зареждат всички native за GTK библиотеките приложения - gIMP, OpenOffice, Firefox, Thunderbird, дори Pure Java написания Azureus (Smile)
 • Нагласям си хубава графична среда - Xfce-look.org
  Може би не е чак толкова богат на теми, както този на KDE, но има много хубави неща. Лично ползвам Nuvola за иконите, защото началните са доста ... безцветни (Smile) Инсталацията стана лесно - разархивирах папката Nuvola в /usr/share/icons/Nuvola и Xfce веднага я разпозна. Модерна работа (Smile)
Ако ви е интересно, пробвайте този графичен интерфейс, като бъдете сигурни - ще ви хареса!
[ Нагоре ] [ 1 коментар ]
И така вече отбелязвсам цял месец като човек с web blog (Smile) за което заслужавам поздравления предполагам. Винаги съм се чудел на хората, които намират време и желание да ги попълват старателно. Е аз определено не съм от тези хора, но пък ... пиша само за едни и същи работи (Smile)
И в този смисъл да побързам да се похваля с последното си "откритие" - CSS графики. Това е поредното ми откритие на скритите възможности на CSS-а. Засега искам да уточня един мотив залегнал в идеята ми, а именно използването на таблици. <TABLE> тагър описва таблица, която трябва да използваме само и ЕДИНСТВЕНО за да описваме информация и дебело подчертавам трябва да спрем да правим layout на страници с таблици, както и да ги използваме, защото ни е по-лесно - ТОВА НЕ Е НАЧИНЪТ.
След като вече съм уточнил най-важното ( (Smile) ) сега мога да премина към по-лесното - реализацията.
Какво сме решили да правим?
Искаме да показваме статистики и графики, като ги направим приятни за окото, а същевременно се придържаме към валидния код и общоприетите стандарти за писане и описване да информация. Ето какво ще покажа сега:
Пример 1
Пример 1: какъв процент от продажбите се осъжествяват през дните от седмицата
Пример 2
Температури през различните месеци
Така вече съм дал два примера за това какво ще се прави (Smile). Искам да кажа едно от предимствата на такава графика, която всъщност перфектно замества тази от електронната таблица и умрелите възможности на .doc файловете. Първо - не използваме нито една картинка за сега (не че е лошо, но боравим само с текстови средства) и второ: спазваме подреждането на информацията - информация, подредена в таблица и цветен CSS - добро съчетание (Smile)
Ето HTML кода на първия пример горе: <b>Продажби през месеците</b> <table> <thead> <th width="50px">Ден</th> <th><abbr title="Процент">%</abbr></th> <th width="100%" style="text-align:left;padding-left: 10px"> Продажби</th> </thead> <tr> <td>Понеделник</td> <td>30</td> <td><div class="graph" style="width:30%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Вторник</td> <td>24</td> <td><div class="graph" style="width:24%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Сряда</td> <td>6</td> <td><div class="graph" style="width:6%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Четвъртак</td> <td>20</td> <td><div class="graph" style="width:20%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Петък</td> <td>5</td> <td><div class="graph" style="width:5%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Събота</td> <td>5</td> <td><div class="graph" style="width:5%"> </div></td> </tr> <tr> <td>Неделя</td> <td>10</td> <td><div class="graph" style="width:10%"> </div></td> </tr> </table> А сега и съвсем малкия CSS: div.graph { background-color: #0F0; display: block; border: outset black 1px; -moz-border-radius: 17px; } Незнам дали казах, но простичкия код ни улеснява по-нататъчното окрасяване на тази графика. Сложил съм за пример радиусите за Mozilla браузера, вие можете съвсем спокоино да сложите вместо тях: BACKGROUND: url(XXXXX) repeat-x ...; Възможностите за дооформяне не са малки и точно затова пиша целия този пост. добавил съм двата примера, като съвсем нагледни примера за това с какво се занимава в тази статия. Можете да видите тук:
Горните примери в действие
Втория пример не е чак толкова добър колкото първия, но съм го сложил за да покажа още една възможност, за това как може да се случат нещата.
[ Нагоре ] [ 1 коментар ]
Честит ви нов Swackware 11!
Бая време се раздухваше излизането му, а сега - време за сваляне (Smile)
[ Нагоре ] [ Няма коментари ]
Има 3 статии за този месец
Get Firefox! X Multimedia System Pidgin Instant messanger Get Slackware Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Bulgaria License.
Това е лична страница. Писаното тук не е мнение на хора свързани по какъвто и да е начин с мен и не трябва да се цитира като такова!